Verhuur

U zoekt een huurder? Vastgoed Glorieux kan u begeleiden in de zoektocht naar de ideale huurder.

 

Vastgoed Glorieux kan u begeleiden in de zoektocht naar de ideale huurder. Wat kunnen wij voor u betekenen?

 Er wordt een advertentie geplaatst op verschillende professionele websites & sociale media:

  • VastgoedGlorieux
  • Immoweb
  • Immovlan
  • Zimmo
  • Facebook

Mailing: Vastgoed Glorieux heeft een uitgebreide databank met potentiële huurders. Onze professionele vastgoedsoftware maakt automatisch een matching met uw woning en potentiele huurders. De potentiele huurders krijgen dan automatisch een mailtje met de info over uw woning.

 

Kwaliteit van de kandidaat wordt nagezien:

solvabiliteit 

Er wordt nagegaan of de kandidaat zonder problemen elke maand de huur kan betalen.

 

De juiste woning verhuren aan de juiste kandidaat

Eerst wordt de gezinssamenstelling van een kandidaat nagegaan. Het is uiteraard vanzelfsprekend dat we een studio niet gaan verhuren aan een gezin met drie kinderen.

 

Waarom wil de kandidaat de woning huren?

Wanneer de kandidaat meld dat hij zeer dringend opzoek is naar een nieuwe woning is dit meestal een signaal dat er meer aan de hand is. Dit zijn meestal niet de kwalitatieve huurders.

 

Administratie:

  • Opstellen huurbelofte
  • Opstellen huurcontract (dat aangepast is aan de laatste huurwetgeving)
  • Opstellen huurwaarborg
  • Opstellen plaatsbeschrijving
  • Controleren of de huurder de woning verzekerd heeft
  • Meterstanden overzetten
  • Registratie huurcontract & plaatsbeschrijving

 

Toepasselijke wetgeving op de zaakverzekeringen

 

Bepalen op welke wijze en door wie de waarde van de goederen kan worden begroot voor de verzekering (wet van 4 april 2014, art 107).

“De partijen kunnen bepalen op welke wijze de waarde van de goederen wordt begroot voor de verzekering. In afwijking van artikel 93 kunnen zij een herbouwwaarde, een herstelwaarde of een vervangingswaarde bedingen, zelfs zonder aftrek van de waardevermindering wegens ouderdom.”

 

Bepalen in het kader van een zaakverzekering onder wiens verantwoordelijkheid de verzekerde som wordt vastgesteld en de gevolgen van de vaststelling ervan door een gemandateerde van de verzekeraar (wet van 04 april 2014, art. 108)

De verzekerde som wordt vastgesteld door de verzekeringnemer. Deze som wordt geacht gelijk te zijn aan de waarde van het verzekerbaar belang indien ze is vastgesteld in akkoord met de gemandateerde van de verzekeraar.

Partijen kunnen overeenkomen dat die som van rechtswege wordt aangepast volgens maatstaven die zij bepalen.”

 

Begrijpen wat een voorafgaande taxatie (aangenomen waarde) inhoudt (wet van 4 april 2014, art 109).

“Partijen kunnen bij een uitdrukkelijk beding aan bepaalde goederen een getaxeerde waarde toekennen. Die waarde is voor partijen bindend, behoudens bedrog.

Wanneer een goed waarvoor een getaxeerde waarde is bedongen een aanzienlijke waardevermindering ondergaat, kan elke partij het bedrag van de getaxeerde waarde verminderen of een einde maken aan de overeenkomst.”

De verplichtingen van de verzekerde herkennen betreffende de ‘gesteldheid van de plaats’ (wet van 4 april 2014, art. 110).

“De verzekerde mag behalve als het echt noodzakelijk is op eigen gezag geen veranderingen aanbrengen aan het beschadigde goed waardoor het onmogelijk of moeilijker wordt de oorzaken van de schade te bepalen of de schade te taxeren.

Indien de verzekerde de in het eerste lid bedoelde verplichting niet nakomt en er daardoor nadeel ontstaat voor de verzekeraar, kan deze laatste aanspraak maken op een vermindering van zijn prestatie ten beloop van het door hem geleden nadeel of kan hij schadevergoeding vorderen.

Komt de verzekerde de in het eerste lid bedoelde verplichting met bedrieglijk opzet niet na, dan  kan de verzekeraar zijn dekking weigeren.”

 

 

 

De verplichting van de verzekeraar herkennen om het gedeelte van de vergoeding dat zonder betwisting bij onderling akkoord tussen de partijen is vastgesteld te betalen binnen de 30 dagen die volgen op dit akkoord en zich herinneren dat bij niet-eerbieding van deze termijn de verzekeraar van rechtswege een interest verschuldigd gelijk aan tweemaal de wettelijke interestvoet (Wet van 4 april 2014, art. 111/1,§ 3 en 5).

 

 

De toepasselijke regels herkennen bij de overdracht onder leven van een verzekerde zaak, roerend en onroerend (wet van 04 april 2014, art 111).

“§1. In geval van overdracht onder de levenden van een onroerend goed, eindigt de overeenkomst van rechtswege drie maanden na de datum van het verlijden van de authentieke akte.

Tot het verstrijken van de in het eerste lid bedoelde termijn, blijft de aan de overdrager verleende dekking gelden voor de overnemer, tenzij deze laatste dekking geniet uit hoofde van een andere overeenkomst.

  • 2. In geval van overdracht onder de levenden van een roerend goed, eindigt de overeenkomst van rechtswege zodra de verzekerde het goed niet meer in zijn bezit heeft, tenzij de partijen bij de verzekeringsovereenkomst een andere datum hebben bedongen.”

Toepasselijke wetgeving op de brandverzekeringen

Herkennen voor wie de verzekering brand verplicht is en niet verplicht is (cf. Vlaams en Waals huurwetdecreet en artikel 3.151 nieuw Burgerlijk Wetboek).

Niet verplicht – kan wel verplicht worden door overeenkomsten.

 

De eenvoudige risico's onderscheiden van de niet-eenvoudige risico's op grond van de wettelijke definitie (KB 24 december 1992 tot uitvoering van de wet van 25 juni 1992, art. 5).

Eenvoudige risico’s: 3 voorwaarden

  • Zelfde voorwerp
  • Zelfde plaats
  • Zelfde verzekeringnemer

Te verzekeren waarde is max 2.078.339,30 euro

Of uitzonderingen max: 66.853.247  euro

  • bureaus en woningen, incl. appartement- en kantoorgebouwen voor zover ≤ 20% van de totale oppervlakte gebruikt als handelsruimte
  • landbouw-, tuinbouw-, wijnbouw-, fruitteeltbedrijven en fokkerijen
  • lokalen bestemd voor vrije beroepen, behalve apotheken
  • lokalen gebruikt door religieuse instellingen zoals abdijen, cultusplaatsen, kloosters, parochiezalen
  • lokalen bestemd voor culturele, sociale en filosofische activiteiten
  • gebouwen voor onderwijs, behalve hoger onderwijs
  • muziekconservatoria, musea en bibliotheken
  • inrichtingen uitsluitend voor sportactiviteiten
  • medische verzorgingsinrichtingen, sanatoria, preventoria, klinieken, hospitalen, kindertehuizen, RVT’s

 

Zich herinneren dat in een brandverzekering de reddingskosten moeten worden verzekerd alsook de schade aan de verzekerde goederen veroorzaakt door hulpverlening, afbraak bevolen om uitbreiding van de schade te voorkomen, instorting als gevolg van een schadegeval en gisting of zelfontbranding gevolgd door brand of ontploffing (wet van 04 april 2014, art. 106 en 116).

“De kosten die voortvloeien zowel uit de maatregelen die de verzekeraar heeft gevraagd om de gevolgen van het schadegeval te voorkomen of te beperken als uit de dringende en redelijke maatregelen die de verzekerde uit eigen beweging heeft genomen om bij nakend gevaar een schadegeval te voorkomen, of, zodra het schadegeval ontstaat, om de gevolgen ervan te voorkomen of te beperken, worden mits zij met de zorg van een goed huisvader zijn gemaakt, door de verzekeraar gedragen, ook wanneer de aangewende pogingen vruchteloos zijn geweest. Zij komen te zijnen laste zelfs boven de verzekerde som.

Voor de aansprakelijkheidsverzekeringen, andere dan die bedoeld in de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen en voor de zaakverzekeringsovereenkomsten, kan de Koning de in het eerste lid van dit artikel bedoelde kosten beperken.”

 

De verplichte waarborgen en minimumgarantievoorwaarden herkennen wat de eenvoudige risico’s betreft (KB van 24 december 1992 betreffende de verzekering tegen brand en andere gevaren wat de eenvoudige risico’s en wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen, art. 123 wat de natuurrampen betreft).

 

Bepalen wie minimaal als verzekerde moet worden beschouwd in een verzekering Brand Eenvoudige risico’s (KB Brand van 24 december 1992, art. 2).

  • De verzekeringnemer
  • De bij hem inwonende personen
  • Hun personeel van bovenstaande personen bij de uitoefening van hun functies
  • De lasthebbers en vennoten van de verzekeringnemer in de uitoefening van hun functies
  • elke andere als verzekerde aangeduide persoon (in de bijzondere voorwaarden)

 

 

Zich herinneren dat de brandverzekering in principe enkel goederen dekt (gebouw of inhoud) en de samenhangende aansprakelijkheden (wet 04 april 2014, art. 115 en 118).

 

Uitleggen wat in eenvoudige risico's bedoeld wordt met storm, hagel, sneeuw- en ijsdruk (bijlage van KB Brand van 24 december 1992).

 

de rechtstreekse werking van de wind die volgens de metingen van het dichtstbijzijnde station van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) een topsnelheid van 80 km/u bereikt, of een kracht van die aard heeft dat hij in een straal van 10 km rond het verzekerde gebouw een aantal gebouwen (in de zin van de algemene voorwaarden) met een gelijkaardige weerstand vernielt of beschadigt. Alle stormschade veroorzaakt binnen 48 uur volgend op de eerste door de verzekerde geleden stormschade worden beschouwd als één gebeurtenis

 

De uitwendige druk die uitgeoefend wordt door een abnormale hoeveelheid sneeuw of ijs, door het vallen, het afglijden of verschuiven van een compacte hoeveelheid sneeuw of ijs

Uitleggen wat bedoeld wordt met natuurrampen (wet van 4 april 2014, art. 123 en 124).

  • Aardbeving
  • Overstroming
  • Overlopen openbare riolen
  • Aardverschuiving / grondverzaking

 

Bepalen wat de rol van het Tariferingsbureau is voor natuurrampen (wet van 04 april 2014, art. 131).

Voor verzekerden die een te hoge premie zouden aangerekend krijgen is er een TARIFERINGSBUREAU opgericht

 

Zich herinneren dat het Rampenfonds niet tussenkomst voor wettelijk verzekerbare risico's.

 

Specificiteiten inzake schadeafhandeling in een brandverzekering

 

De gevallen herkennen waarbij de evenredigheidsregel niet mag worden toegepast wat de eenvoudige risico’s betreft, met inbegrip van het stelsel tot afschaffing van de evenredigheidsregel voor woonhuizen (KB 24 december 1992 tot uitvoering van de wet van 25 juni 1992, art. 3, § 2 en 3).

 

  • Bij schatting van gebouwen (ER), wanneer er op een correcte manier gebruik werd gemaakt van evaluatieroosters
  • Bij schatting van gebouwen (ER), wanneer de verzekeraar nagelaten heeft een evaluatierooster aan te bieden
  • Wanneer de ontoereikendheid minder is dan 10%
  • Wanneer het gaat over waarborgen inzake BA
  • Wanneer het gaat over de aanvullende waarborgen (bijkomende kosten en aansprakelijkheden
  • Wanneer er verzekerd is in aangenomen waarde (getaxeerde waarde)
  • Wanneer er verzekerd is in het zgn. “stelsel van eerste risico”

 

Het principe van de overdraagbaarheid van de te veel verzekerde bedragen bij schadegeval herkennen (KB 24 december ter uitvoering van de wet van 25 juni 1992, art. 2).

 

In geval dat de ene rubriek onderverzekerd is en de andere oververzekerd, dan kan men de kapitalen van de verschillende oververzekerde rubrieken overdragen naar de onderverzekerde rubrieken om zo evenredigheid op te heffen of op zijn minst te reduceren (beperken)

Wat de eenvoudige risico’s betreft, zich herinneren dat er wettelijke minimumtermijnen zijn vastgelegd voor de betaling van de kosten van huisvesting en andere eerste hulp, dat het gedeelte van de vergoeding vastgelegd zonder betwisting binnen de 30 dagen van het akkoord tussen de partijen moet worden betaald en dat bij niet-eerbieding van deze termijn de verzekeraar 2 X de wettelijke intrestvoet verschuldigd is (wet van 04 april 2014, art. 121, §2, 1° en 2° en § 7).

Zich herinneren dat in een brandverzekering eenvoudige risico's voor goederen verzekerd in nieuwwaarde, de slijtage enkel in mindering kan worden gebracht indien de slijtage meer dan 30% bedraagt (30%-regel) (KB Brand van 24 december 1992, art 9, § 3 en wet van 04 april 2014, art. 121).

 

Wat de eenvoudige risico’s betreft, de minimumvergoeding bepalen van de goederen verzekerd in nieuwwaarde wanneer de verzekerde het goed al dan niet wederopbouwt, wedersamenstelt of vervangt (80%-regel) (KB Brand van 24 december 1992, art. 9, § 2, a en b en wet 04 april 2014 art. 121, § 4 a en b).

 

Zich herinneren dat de brandverzekeraars vrij zijn om een vrijstelling te voorzien.

 

Zich herinneren dat voor goederen verzekerd voor een andere waarde dan de nieuwwaarde, de vergoeding niet minder mag zijn dan 100 % van deze waarde (KB Brand van 24 december 1992, art 9, § 2, c en wet 04 april 2014 art. 121, § 4, 1°, c).

 

 

3.2 De voorwaarden en bepalingen betreffende de brandverzekering (takken 8 en 9)

 

Aanduiden welke de waarde van het verzekerbaar belang is van de eigenaar, eigenaar-verhuurder, naakte eigenaar, vruchtgebruiker, huurder, gebruiker, erfpachthouder, opstalhouder.

 

De juridische draagwijdte bepalen van de dekking van het verhaal van derden (art. 1382 tot 1386 B.W.) en van de aansprakelijkheid van de huurder (art. 1731, 1732, 1735 B.W), van de gebruiker/bewoner (art. 1302 B.W.) en van de verhuurder (art. 1721 B.W.) met inbegrip van de afstand van verhaal tussen de huurder en de verhuurder

 

Herkennen wat onder het begrip gebouw en inhoud kan worden verzekerd.

 

Bepalen in welke waarde de verzekerde goederen kunnen worden verzekerd (nieuwwaarde, herbouwwaarde, werkelijke waarde, aangenomen waarde, dagwaarde, verkoopwaarde).

 

De principes van de indexatie van de verzekerde waarde (en de premie) op basis van de index van de consumptieprijzen en van de ABEX-index uitleggen en toepassen

 

Uitleggen wat verzekering in eerste risico inhoudt.

 

De kenmerken van het begrip brand bepalen (vlammen, buiten vuurhaard, kans op uitbreiding).

  • Vlammen
  • Eventueel rook en roetschade
  • Geen schroeischade

De gevaren die samen met het gevaar brand kunnen worden verzekerd bepalen en uitleggen: gevaren die deel uitmaken van de ‘normale dekking’ (wet van 04 april 2014, art 115), onroerende inbraakschade en vandalisme, rook en roet, elektrocutie van dieren en inwerking van elektriciteit

 

Herkennen wat minimaal onder waterschade in een brandverzekering eenvoudige risico’s kan worden verzekerd: schade door water van een hydraulische installatie en insijpelen via het dak.

 

De volgende mogelijke waarborguitbreidingen voor de waarborg waterschade in een brandverzekering eenvoudige risico's herkennen: herstellen van leidingen, opsporingskosten, openbreken van vloeren en wanden.

 

Herkennen wat minimaal onder glasbreuk kan worden verzekerd: toevallig breken en barsten van ruiten.

 

Herkennen welke vormen van diefstal kunnen worden verzekerd (diefstal met inbraak, inklimming, geweld, gebruik van valse of gestolen sleutels).

 

Uitleggen wat men verstaat onder onrechtstreekse verliezen in een brandverzekering eenvoudige risico’s. (= tak 16)

 

De volgende verzekerbare bijkomende waarborgen opsommen en uitleggen: verhaal van derden, verhaal van huurders/gebruikers, bewarings-, behouds-, expertise-, afbraak- en opruimingskosten, tijdelijke huisvesting, kosten van herstel van beplantingen en tuinen, onbruikbaarheid van onroerende goederen

 

3.3 De voorwaarden en bepalingen betreffende de verzekering bedrijfsschade (tak 16)

Het voorwerp van de verzekering bedrijfsschade bepalen (vergoeding van de kosten en resultaten gedurende de periode van schadeloosstelling die voortvloeien uit een onderbreking van de activiteit als gevolg van een gedekt schadegeval) en de verzekerbare schade herkennen.

Het belang van een bedrijfsschadeverzekering uitleggen (na schadegeval de onderneming in dezelfde financiële toestand brengen als voor het schadegeval).

 

Het belang van de verzekerde vergoedingsperiode uitleggen.

 

Herkennen dat bedrijfsschade enkel samen met een zaakverzekering verzekerd wordt en enkel voor de gevaren die opgesomd zijn in de verzekering.

 

De twee belangrijkste formules in een bedrijfsschadeverzekering herkennen: op basis van omzet of op basis van een forfaitaire dagvergoeding.

 

Zich herinneren dat er geen vergoeding wordt betaald indien de onderneming niet terug opstart na het schadegeval.

 

Machinebreuk

 

Het voorwerp van de verzekering machinebreuk bepalen en de verzekerbare voorwerpen herkennen (alle vaste en mobiele machines en de technische installaties van gebouwen).

 

Het belang van een verzekering machinebreuk uitleggen.

 

De basiswaarborg van de verzekering machinebreuk uitleggen (accidentele schade aan het verzekerd goed te wijten aan interne of externe oorzaken waaronder menselijke fouten).

Zich herinneren dat de immateriële gevolgschade (bedrijfsschade) na een machinebreuk in uitbreiding kan worden verzekerd.

 

Montage-proeven

 

Het voorwerp bepalen van een verzekering montage-proeven en de verzekerbare voorwerpen herkennen.

 

enerzijds alle mogelijke metalen constructies waarin mogelijks electrische en/of mechanische installaties moeten worden geplaatst

anderzijds alle mogelijke electromechanische installaties

             

 

 

Alle risico's elektronica

 

Het voorwerp van de verzekering alle risico's elektronica bepalen en de verzekerbare voorwerpen herkennen (in principe alle elektrische of elektronische toestellen en installaties op zwakstroom).

 

Het belang van een verzekering alle risico's elektronica uitleggen.

 

Zich herinneren dat in verzekering alle risico's elektronica alles wat niet uitgesloten is, verzekerd is.

 

Alle bouwplaats risico’s

 

De personen herkennen die door een verzekering ABR kunnen worden verzekerd en hun verzekerbaar belang bepalen (behoud van de zaak en/of schuld van aansprakelijkheid)

Bouwheer / Architect / Aannemer

 

 

 

 

Het voorwerp van een ABR-verzekering bepalen de verzekerbare voorwerpen herkennen: bouwwerken, met inbegrip van de erin te verwerken bouwmaterialen en -elementen; de uitrustingen (machines, toestellen en installaties), bestaande goederen van de bouwheer).

 

 

 

Zich herinneren dat in de zaakverzekering van een verzekering ABR alles verzekerd is wat niet uitgesloten is.

 

De voorwaarden en bepalingen betreffende de verzekeringen krediet en borgtocht (takken 14 en 15)

De gelijkenissen en de verschilpunten herkennen tussen de krediet- en borgtochtverzekering wat betreft het voorwerp van de verzekering, de verzekerde en de verzekeringnemer.